Lenz – Kesä 2020

Lenz perustettiin elokuussa 2019, jolloin tiimimme rakentui yhteisen mission äärelle: ”pelastaa Suomen kesätyöt ja osoittaa, että ilmankin kokemusta voi tuottaa merkittävää arvoa.” Ryhdyimme heti tuumasta täysillä toimeen, mutta tälläinen kulttuurimuutos ei ole helposti myytävissä ja perusteltavissa, vaan jotta konseptimme arvon ja potentiaalin ymmärtää, täytyy olla todellinen pioneeri ja rohkea edelläväkijäasiakas. 

Saimme loppujen lopuksi mukaamme neljä edelläkävijäyritystä, joille lähdettiin rakentamaan Lenz-ajatuksen mukaisesti supertiimejä. Covid-19 yllätti meidät kaikki. Hyvin lyhyessä ajassa kaikki se työ meni hukkaan, tai jos aivan tarkkoja ollaan, niin 75 % meni hukkaan, sillä yksi superasiakkaistamme selvisi myrskystä ja tämä on heidän tarinansa.

Koulutuksesta töihin

Lenz-konseptin mukaisesti tähän projektiin haki tarkoitus edellä itselleen sopivaan rooliin satoja innostuneita opiskelijoita ympäri Suomea. Hakuprosessi oli pitkä ja haastava, mutta se vaaditaan, kun projektille halutaan löytää ideaalinen tiimi. Yksi isoimpia poikkeuksia meidän hakuprosessissamme oli, että meitä ei kiinnostanut aiemmat kunniamaininnat tai CV, vaan meille tärkeintä oli persoona + potentiaali. Toinen poikkeuksellinen asia oli, että asiakasyrityksen sai tietää vasta hakuprosessin loppumetreillä. Työn merkitys > Tiimi > Yritys. 

Vaikka hakuprosessi oli pitkä, niin se oli todellakin sen arvoinen. Eikä vain valituille, vaan saimme poikkeuksellisen paljon kiitosta itse hakuprosessista, myös heiltä, jotka eivät tulleet valituiksi. 

Viimeisen tiimihaasteen jälkeen voittajatiimimme oli vihdoinkin selvillä ja he saivat vaikean haasteen ratkaista pitkäikäisen, hyvin kontrolloidun ja perinteisen lääkevalmistajan koulutus- ja perehdytysprosesseja, jotta niistä voitaisiin kehittää miellyttävämpiä ja tehokkaampia kaikille. Ja tämä kaikki piti tehdä ilman aikaisempaa kokemusta ja vielä Covid-19-aikana sataprosenttisesti etänä.

Vaikeuksista voittoon

Jouduimme ilman varoitusta pivotoimaan koko konseptimme etäformaattiin ja alkuperäinen esivalmistelu- ja tiimiyttämisvaiheeseen varattu aika supistui melkein nollaan. Asiakkaan perehdytys- ja tutustuttamismahdollisuus oli huomattavasti heikompi, koska ei kukaan ollut tehnyt niitä aikaisemmin etänä. Huipputiimimme joutui siis ojasta allikkoon ja vielä allikosta suohon, mutta kaikista vaikeuksista ja ennakko-oletuksista huolimatta onnistuttiin erinomaisesti!

Allekirjoittaneella oli iso kunnia ja ilo saada tutustua näihin huippulahjaikkaisiin opiskelijoihin ja yksilötasoakin ihmeellisempää oli, kuinka upean tiimin he muodostivat ja käytännössä täysin ilman omaa panostustani. Suurin kiitos tämän huipputiimin löytämisestä kuuluukin kumppanilleni Mika Tuulokselle. Olin henkisesti ja aikataulullisesti varautunut varmistamaan ainoan tiimimme onnistumisen, tavalla tai toisella, henkilökohtaisesti mikäli se sen vaatisi. Suurimmaksi yllätyksekseni, minua ei tarvittu ollenkaan. Omasta puolestani siis pistin vain projektin aluille ja kaikki muu ”tapahtui itsestään”. Todellisuudessa kuitenkin iso kunnia kuuluu meidän tiimimme projektipäällikölle Max Lundgrenille.

Lopputulos ratkaisee

Projekti alkoi tiedonkeruulla ja tutkimuksella. Sitten tuli käytännön suunnittelu- ja workshop-vaiheet. Lopuksi oli vielä käytännön testaus ja pilotointi, missä Lenz-tiimin rakentamat ideat otettiin käytännön testaukseen. Lopputuloksena asiakkaamme siis sai käytännössä testatut ja validoidut kehitysehdotukset sekä bonuksena 48-sivuisen suunnitelman ja  ehdotukset jatkokehitysaiheista, joita juuri tällä hetkellä viedään käytäntöön. Asiakkaamme perusti oman tiimin jalkauttamaan suunnitelmaamme.

Lenz-tiimin viimeinen esitys oli 27.8. ja juhlistimme onnistumistamme yhdessä, vihdoin myös livenä, illallisella 31.8. Täytyy tässä kertoa, että yhdessä tiimin kanssa juhliassani tajusin, että koin suurimman ansioitumisen tunteeni ikinä, mikä on hassua, koska enhän minä mitään sen lopputuloksen eteen tehnytkään. 

Lenz-tiimin videotervehdys (sensuroitu versio) on esitetty asiakkaallamme aina johdolle asti.

Kiitos ja kumarrus

Suurin kiitos kuuluu upealle ja rohkealle edelläkävijäasiakkaallemme, joka kaikista vaikeuksista ja epävarmuudesta huolimatta uskoi meihin ja antoi meille tämän mahdollisuuden. Ja vaikka en saa kertoa nimeänne, niin tietäkää, että olen teille ikuisesti kiitollinen!

Nöyrin ja suurin kiitokseni kaikille, jotka auttoivat tekemään tästä unelmastani totta!

– Santtu Laivuori, ACE Consulting

Lenz-projektitiimi
Samu Jokiaho – Ihmistuntija
Tiia Ylikangas – Tutkija
Juhani Kalske – Kiteyttäjä
Olli Mäkinen – Rakentaja
Katriina Kalliokoski – Kehittäjä
Max Lundgren – Projektipäällikkö


Team Z
Mika Tuulos
Anna Lokki
Emma Ylistalo
Ada Segerstram
Noora Heinonen
Sanni Pohjannoro