Haastattelussa yrittäjä, business controller ja koripalloilija Lauri Andersson

Kuka on Lauri Andersson?

Olen 22-vuotias kauppatieteiden opiskelija Tampereelta. Alunperin olen kuitenkin kotoisin Espoosta. Työn ohessa vapaa-aikani vietän erilaisten urheilulajien parissa. Useimmiten minut löytää koripalloparketilta ja kesäisin golf-kentältä.

Mikä sai sinut kiinnostumaan Lenzistä?

Kiinnostukseni Lenziä kohtaan heräsi hakiessani asiakasprojektiin projektityöntekijäksi. Lenzin filosofia opiskelijoista, jonakin muuna kuin massana halpaa työvoimaa, sytytti mielenkiintoni.

Lue lisää Lenzin projekteista: Lenzin projektit

Kuinka kauan olet työskennellyt Lenzillä?

Lenzin sisäisissä projekteissa olen työskennellyt vasta vähän yli 2 kuukautta, mutta asiakasprojekteissa yhteensä noin 4 kuukautta.

Miten Lenzin arvot ja kulttuuri näkyvät jokapäiväisessä tekemisessä ja vuorovaikutuksessa?

Lenzissä luottamus näkyy vahvasti jokapäiväisessä tekemisessä. Täällä jokaisen tekemiseen luotetaan täysin. Tämä ei tarkoita, että oletetaan jokaisen osaavan kaiken, vaan luottamus tarkoittaa uskoa siihen, että kaikki tekevät parhaansa ja kysyvät apua kun sitä tarvitsevat.

Minkä näet tärkeimpänä tehtävänäsi business controllerina Lenzillä?

Tärkeimpiä tehtäviäni ovat laskutuksesta vastaaminen ja Lenzin sopimuksista huolehtiminen. Hoidan myös muita talouden juoksevia asioita.

Mitä mieltä olet Lenzin opiskelijarekrytointiprosessista? 

Rekrytointiprosessi oli laajin ja moniosaisin mihin olen koskaan törmännyt. Enkä pidä tätä huonona asiana, vaan päinvastoin. Prosessissa opin hyvin paljon työhaastatteluista, mutta myös itsestäni. Tärkein oppi oli, että kannattaa olla täysin oma itsensä. Sillä pääsee pisimmälle. 

Lue lisää Lenzin rekrytointiprosessista: Lenzin rekrytointiprosessi

Mitä neuvoja antaisit opiskelijoille, jotka harkitsevat liittymistä Lenzin TalentPooliin?

TalentPooliin kannattaa ehdottomasti liittyä. Lenzin kautta voi päästä tekemään sellaisia töitä, jotka eivät ole tavallisten kesätöiden avulla mahdollista.

Voisitko kertoa meille jostakin mielenkiintoisesta projektista, johon olet osallistunut Lenzin kautta?

Eräs mielenkiintoinen projekti, johon pääsin mukaan oli syksyllä 2022 toteutettu innovaatioprojekti. Muodostimme tiimin viiden opiskelijan kesken. Pieni tiimimme oli hyvin monitieteellinen ja se koostui viestinnän, elintarviketieteen, bioteknologian ja kauppatieteiden opiskelijoista. 

Tiimin kesken innovoimme erilaisia ruokaan liittyviä ideoita. Pääsimme toimimaan hyvin omatoimisesti, joka teki projektista erittäin hauskan mutta samalla haastavan. Yhdessä asiakkaan ja Lenzin kanssa sparrailimme ideoita, joista valitsimme yhden jota lähdimme viemään tiimin kanssa eteenpäin. 

Projektin tavoitteena oli rakentaa pilottia myöten valmis konsepti, jonka esittelimme asiakasyrityksen johdolle Shark Tank -menetelmän avulla. 

Pakko myös mainita, projektista saamani korvaus oli paljon parempi kuin mitä esim. monissa kesätyöpaikoissa voi ansaita.

Miten nämä projektit ovat vaikuttaneet sinuun henkilökohtaisesti ja ammatillisesti?

Projektit ovat haastaneet minua niin ammatillisella kuin myös henkilökohtaisella tasolla. Olen huomannut, että kun uskallan astua pois mukavuusalueeltani ja haastaa itseni, tapahtuu merkittävää henkistä kasvua. Näitä tilanteita ovat esimerkiksi erilaiset esiintymistilanteet tuntemattomille yleisöille. Ammattillisesti olen löytänyt asioita, joita arvelen haluavani tehdä myös “aikuisena”.

Millaisia taitoja ja osaamista olet ennättänyt kartuttamaan? 

Kuten jo aiemmin mainitsin, niin olen päässyt hyvin haastaviin esiintymistilanteisiin, jotka ovat kehittäneet minua huomattavasti. Olen myös päässyt työskentelemään hyvin eri ikäisten, eri taustaisten ja eri asemissa olevien ihmisten kanssa, jonka ansiosta uskon olevani kehittynyt myös tiimityöskentelyssä. 

Lenzin taloushallinnon asioita hoitaessani olen saanut mahdollisuuden käyttää myös erilaisia ohjelmistoja, kuten Procountoria. Näistä on ollut hyötyä myös Lenzin ulkopuolella. Esimerkiksi pienyrittäjänä taloushallinnon eri ohjelmistojen osaaminen on tärkeää esimerkiksi laskujen lähettämisen, kirjanpidon ja talouden seurannan kannalta.

Entä mitä taitoja ja osaamista haluat entisestään kehittää? 

Vaikka olenkin kehittynyt esiintyjänä, haluan siinä kehittyä vielä enemmän. Uskon, että erilaisten pitchauksien ja esitysten pitäminen tulee olemaan suuressa roolissa työtehtävissä, joita teen tulevaisuudessa.

Teknisellä tasolla haluan kehittyä erilaisten taloudellisten analyysien ja ennusteiden tekemisessä. Lenzissä tämä onkin mahdollista, kun luottavainen ilmapiiri antaa mahdollisuuden kokeilemiseen ja oppimiseen käytännössä. Myös hyvien kollegoiden kautta pääsee oppimaan paljon.

Olet myös yrittäjä. Miksi päätit ryhtyä yrittäjäksi ja mikä yrittäjyydessä on parasta? 

Olen aina kokenut itseni jollain tapaa yrittäjäksi. Ensimmäiset kokemukset yrittäjyyteen sain peruskoulussa, kun myin isäni työmatkoilta tuomaa purkkaa koulukavereilleni. 

Kuitenkin ensimmäisen yritykseni perustin, jotta pystyin toimimaan Wolt-kuljetusten kuriirina. Nyt yrittäjyyteeni kuuluu Lenzin lisäksi myös vintage-vaatteisiin erikoistunut verkkokauppa, Vintage in Finland.

Yrittäjänä parasta on vapaus valita mitä tekee ja milloin. Tietenkin projekteihin osallistuessa pitää sitoutua tekemään työnsä tiettyyn aikoihin, mutta yrittäjä on aina vapaus valita mitä projekteja haluaa tehdä. 

Yrittäjänä voi myös päästä sellaisiin projekteihin, joihin ei palkkatyöläisenä pääse. Esimerkiksi lyhyet projektit opintojen ohella on helposti toteutettavissa yrittäjänä.

Millaista tukea olet saanut lenziläisiltä yrittäjyyteen?

Lenziltä apua on saanut laskutukseen ja muuhun yrityksen talouden byrokratiaan. Täällä on myös autettu oikean yritysmuodon valinnassa ja muussa yrityksen perustamiseen liittyvissä asioissa.

Mitkä ovat suurimmat kiinnostuksen kohteesi tällä hetkellä?

Yrittäjyys on tällä hetkellä yksi suurimmista kiinnostuksen kohteistani. On mielestäni hyvin mielenkiintoista olla mukana monenlaisissa yrityksissä ja projekteissa nyt, kun elämäntilanne sen sallii.

Työnteon ulkopuolella suurin kiinnostukseni, varsinkin näin alkukesästä, on golfin pelaaminen. Pitkän talven jälkeen on hieno päästä vihreille nurmikoille auringonpaisteeseen.

“Laurista näkee juuri sen potentiaalin, jota Lenz etsii. Lauri on motivoitunut, kunnianhimoinen ja luotettava tekijä tilanteessa kuin tilanteessa!”

Janne Taisto, myyntivastaava, Lenz Projects oy

Janne Taisto, Myyntivastaava

“Lauri on kunnianhimoinen yrittäjä, jonka rauhallisuus, tarkkuus ja ammattitaitoinen ote voivat johdattaa hänet mihin vaan.”

Sami Sutinen, Data-analytiikan asiantuntija

Tervetuloa matkalle kohti merkityksellisempää työelämää liittymällä Lenzin TalentPooliin!